Фондация “Солидарно общество” е учредена на 16 юни 1997 г. от водещи представители на българската левица, интелектуалци, изследователи от Българската академия на науките, университетски преподаватели и изтъкнати личности от сферата на културата.

Изследвания

Водещо направление в работата на фондация солидарно общество (ФСО) е научноизследователската дейност, която обхваща широк спектър от сфери.

Прочети още...

Публикации

Lorem ipsum dolor sit amet, con sectet ur adip is fecing elit. Pellentesque in velit dui, sedcon dimen tum eros. Cras in varius magna. Lastor vestibulum convallis elit. Sectet velit dui...

Прочети още...

Проекти

Някои от по-важните изпълнени проекти на фондацията са: “Алтернативите на социалната политика в Централна и Източна Европа”, “Модерната социалдемокрация и Глобализацията”.

Прочети още...

Музеи

НПИ "Димитър Благоев" се грижи за поддръжката и стопанисването на музеите "Димитър Благоев", "Георги Кирков" и "Георги Димитров". Важна част от работата на института в това направление е използването на фондовете на музеите за подготовка на нови експозиции и изложби, посветени на бележити дати и събития от историята на социалистическото движение в България. Заедно с това се полагат усилия за пълноценното използване на възможностите на музейната база и превръщането на музеите в политико-културни средища.

Къща-музей "Димитър Благоев"

На Лайош Кошут №34 от 1903 г. до 1924 г. живее със семейството си Димитър Благоев. Музеят е открит на 7 май 1953 г. На първия етаж е показана битовата обстановка в която живее семейството. На втория етаж е уредена документална експозиция, която показва Д. Благоев като идеолог, теоретик и създател на БСДП (1891 г.), разкрива живота, богатата и разностранна дейност на основоположника на социализма в България.

Музей "Георги Кирков"

На улица "Бачо Киро" №53 на 1 ноември 1964 г. е открит музеят на Георги Кирков – Майстора. В този дом Георги Кирков живее от 1907 г. до смъртта си през 1917 г.

Музей "Георги Димитров"

На 21 януари 1951 г. е открит за посещения Национален музей "Георги Димитров" В дома на ул. "Опълченска" №66 Георги Димитров живее от 1888 г. до 1923 г. След поражението на Септемврийското въстание емигрира и живее и работи в Австрия, Германия и Съветския съюз.

© 2015 Фондация Солидарно Общество